Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (2023)

Heel hoog op mijn bucket list stond een bezoek aan een Duits bierfestival maar nooit vond ik iemand die mee wilde en een bierfeest vind ik niet echt iets om alleen te doen. Dit jaar waren er ineens twee vriendinnen die mee wilde. Eindelijk! Na wat wikken en wegen besluiten we niet naar het alom bekende Oktoberfest in München te gaan maar naar het Cannstatter Volksfest in Stuttgart, ook wel Cannstatter Wasen of Stuttgart Beer Festival genoemd.

We kiezen voor Stuttgart omdat dat een stukje dichterbij is dan München en omdat het in Stuttgart allemaal wat gemoedelijker en minder massaal zou zijn. Wat dat minder massaal dan ook betekenen mag bij een bezoekersaantal van rond de vier miljoen :)
Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (1)

Het Cannstatter Volksfest duurt bijna drie weken, in 2022 van 24 september tot en met 9 oktober.

De geschiedenis van het Cannstatter Volksfest

Een bierfeest in Duitsland is niet zomaar een ordinair zuipfeest maar kent een eeuwenoude traditie. In Stuttgart gaat de traditie terug naar 1818. Een vulkaanuitbarsting in Indonesië in 1815 zorgde voor een klimaatramp die een aantal jaren duurde. Oogsten mislukten en een hongersnood was het gevolg.

Lees ook: 8 tips voor het Oktoberfest in Duitsland.

Toen in 1817 de eerste oogst weer binnen werd gehaald besloot toenmalig koning Willem I een oogstfeest te organiseren. Het eerste festival in 1918 duurde 1 dag en trok 30.000 bezoekers.Nog steeds heeft het festival een agrarisch tintje.Al sinds het eerstejaar staat er een Fruchtsäule, een torenhoge pilaar die helemaal versierd is met groenten en fruit, op het terrein. Zijn koningsblauwe kleur heeft ie te danken aan het feit dat koning Willem I de schenker was van de toren.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (2)

Het feestterrein

Het huidige feestterrein is zo’n 25 hectare groot. Op het terrein staan allerlei kermisattracties zoals een achtbaan met dubbele looping, een vrije val-toren, een reuzenrad, botsauto’s, een gigantisch spookhuis, wild waterbaan, draaimolens en nog veel meer. Naar verluidt is dit een van de grootste kermissen van Europa!

(Video) Stuttgart Oktoberfest: Cannstatter Volksfest English Guide

Lees ook: Rheinkirmes Düsseldorf, de grootste kermis aan de Rijn.

Op het terrein barst het ook van deeettentjes en biertuinen. Ook staan er een vijftigtal marktkramen waar onder andere souvenirs verkocht worden. De toegang tot het feestterrein is gratis. Om in de (spectaculaire) attracties te mogen moet je wel betalen.

Tip: maak een ritje in het 60 meter hoge reuzenrad voor een mooi uitzicht op het terrein.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (3)

De feesttenten

Op het terrein staan 9 grote tenten vol met lange tafels waaraan bier uit literpullen gedronken wordt. Volgens de traditie wordt er alleen bier geschonken dat gebrouwen is in Stuttgart. De tenten kunnen samenzo’n 35.000 mensen herbergen en inelke tent wordt live muziek gespeeld, voornamelijk (Duitse) meezingers.

Een tafel reserveren is aan te raden, het is fijn om zeker te weten dat je gegarandeerd toegang hebt tot een tent en dat je een plek hebt om te zitten. Om een tafel te reserveren moet je wel op tijd zijn. Dit kan al vanaf januari. Voor de meeste tenten geldt dat je kunt reserveren vanaf vijf personen. Je kunt reserveren voor het middagdeel of voor het avonddeel (tussendoor zijn de tenten dicht om schoon te maken). Je krijgt dan een tafel toegewezen en bandjes voor het aantal personen waarvoor gereserveerd is.

Lees ook: De 15 mooiste plekken in Duitsland.

Wij waren de eerste keer met drie dus hadden we niks gereserveerd. Op vrijdagavond konden we zo binnenwandelen maar op zaterdag was het superdruk en stonden er lange rijen buiten te wachten. Dan worden er buiten op de zwarte markt bandjes verkocht waardoor je toch wel binnen kunt. Op zondag was het weer een stuk rustiger. Ook is de kans groter dat je overdag zonder reservering terecht kunt.

Het tweede jaar hebben we wel een tafel gereserveerd, ook al zijn we maar met z’n vieren. Zo wisten we zeker dat we plek zouden hebben. En meer dan voldoende bonnen voor bier en hanen.

(Video) Een open monument - Neue Staatsgalerie, Stuttgart (BRT 2) - Deel 1

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (4)

Ein Prosit

Tijdens het Cannstatter Volksfest wordt er in de feesttenten een aantal keer per uur geproost met “Ein prosit’. Ken je het nog niet?Leer dan de tekst voordat je gaat zodat je gezellig mee kunt doen. Laat die glazen maar klinken!

Toiletten

Al dat bier zorgt ervoor dat je naar de wc moet. Daar zijn er meer dan voldoende van. Je hoeft dan ook zelden te wachten. Ook worden ze goed schoongehouden.

Tip: zorg dat je voor je wc-bezoekjes wat muntjes van 50 cent in je zak hebt.

Lees ook: .

Het eten

Voordat je liters bier gaat drinken moet je wel een goede bodem leggen anders ben je zo weer thuis. In Duitsland weten ze precies hoe dat moet. Er zijn meer dan voldoende kraampjes aanwezig waar je allerlei soorten worst, halve hanen, varkensknieën (haxen) en meer kunt krijgen.

Ben je in een van tenten en heb je er een gereserveerde tafel? Dan kun je daar ook nogeen (erg smakelijk) half haantje met broodbestellen. Heb je geen tafel? Dan wordt het lastig en zul je óf even naar buiten moeten óf iemand met een tafel vragen voor jou te bestellen.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (5)

(Video) ATTRACTIE TESTER #9 : Flipper Meeẞ

De dress code

Ik raad je één ding aan als je naar het Cannstatter Volksfest gaat: ga niet in je gewone kleren! Doe je dat wel, dan is het wel erg duidelijk dat je een toerist bent. Niet dat je op deze manier geen plezier kunt maken hoor, maar echt vrijwel iedereen gaat hier traditioneel gekleed.

Lees ook: Een roadtrip door de Duitse Eifel.

Mannen gaan gekleed in een lederhose met of zonder bretels. Hierop dragen zij een witte of geruite blouse. Eronder een paar witte of grijze sokken. Of zoals de Stuttgarter: korte sokken met een soort breisel om de kuiten. Een alpenhoedje om de outfit af te maken mag, maar is geen must.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (6)

Vrouwen gaan gekleed in een dirndl met daaronder een kort wit of zwart bloesje en een schort over de rok. Hieronderdragen ze meestal platte schoenen (dat is wel zo praktisch als je lang moet staan) met een kort wit sokje of een huidkleurige panty.

Opgelet: de manier van strikken van je dirndl-schort laat jouw status zien. Ben je vrijgezel? Knoop je schort dan dicht aan de linkerkant (voor de kijkers rechts). Heb je een relatie? Leg de knoop dan aan de rechterkant (voor de kijkers links). De knoop aan de achterkant betekent dat je weduwe bent en de knoop aan de voorkant laat iedereen weten dat je nog maagd bent.Vals spelen is toegestaan ;)

Shop hier jouw dirndl en/of lederhose voor het Cannstatter Volksfest of welk bierfestival dan ook.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (7)

(Video) Hoe zit het ook alweer met die dirndl-strik? 👗🍺 | #Shorts

Parade

Op de eerste zondag van het Cannstatter Volksfest vindt traditiegetrouw de Volksfest Parade plaats. Dit spektakel voor de hele familie bestaat uit ruim 100 groepen met in totaal zo’n 3500 deelnemers. Prachtig versierde, door paarden getrokken bierwagens, kleurrijke muziekcorpsen in traditionele kledij en allerlei andere folkloregroepen vanuit het hele land trekken vanaf 11.00 uurdoor de straten van Stuttgart, van de Daimlerplatz naar de Cannstatter Wasen. Wij hadden het geluk dat de parade vlak langs ons appartement kwam. Ik ben dan ook blij dat we dit niet gemist hebben.

Hoe kom je er?

Het Canstatter Volksfest is het makkelijkst bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation Hauptbahnhof pak je de SBahn S1, S2, S3 of de R1, R2, R3 of R8 naar station Bad Cannstatt. Volg vanaf hier de wegwijzers en de mensenmassa. Het is vanaf station Bad Cannstatt ongeveer 5 minuten lopen.

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (8)

Naar de Duitse bierfeesten, of dat nou het Cannstatter Volksfest in Stuttgart is of het Oktoberfest in München, is echt een must-do! Staat een bierfeest bij jou al op de bucket list?

Overnachten in Stuttgart

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van inspirerende content.

(Video) Bon Jovi & Pink Interview • Bon Jovi Radio

Alles wat je moet weten over het Cannstatter Volksfest in Stuttgart (9)

Pin voor later:

FAQs

Do you need tickets for Stuttgart Oktoberfest? ›

On the opening day all the rides, festival tents and stalls open at 3.00 pm. Is there an admission charge for the Cannstatter Volksfest? No, admission to the Cannstatter Volksfest is free of charge. One obviously has to pay for all rides, food and drink and services on the Wasen.

Why is Cannstatter Volksfest celebrated? ›

An agricultural festival with horse races, prizes for outstanding achievements in livestock breeding combined with a people's festival was, in accordance with the king's wishes, designed to revive Württemberg's economy after the damage done to it during the Napoleonic wars.

How is Cannstatter Volksfest celebrated? ›

Parade. Traditionally a parade also takes place at the Wasen, usually on the first Sunday. In 1954 a record number of spectators attended the parade along the route from Stuttgart's central square to the Wasen site: 300,000. The Mohrenköpfle is a pig in the parade.

How many people go to Cannstatter Volksfest? ›

Over 17 days in late September and early October, about 4 million visitors sample the giant array of funfair rides and attractions, sway under the vibrant canopies of giant beer tents and peruse myriad stalls in the lively traders' market.

Is water free at Oktoberfest? ›

Drink plenty of water anyway. Water isn't free in Germany, even in restaurants - and Oktoberfest drinks can have ridiculous prices.

Do you need cash to go to Oktoberfest? ›

Oktoberfest is cash-only, so make sure you bring enough Euros to get you through a day filled with German brews, local snacks, amusement park rides, and souvenirs.

How long is Volksfest? ›

There is at least one Volksfest in many of the larger towns in Germany every year, each lasting from one to three weeks. In some towns there are two or more per year.

What is the Stuttgart version of Oktoberfest? ›

For more than 200 years, the Cannstatter Volksfest, how the Stuttgart Beer Festival is called too, has enjoyed enormous popularity and annually attracts about four million visitors from near and far to the state capital of Baden Württemberg.

Where is the Stuttgart Beer Festival held? ›

More specifically, the Stuttgart Beer Festival takes place on what locals call the Wasen—the part-time grassy meadow, part-time festival grounds along the Neckar river. The festival has been held here since its very first day in 1818 when it was just a wee ol' party.

Is there Oktoberfest in Stuttgart? ›

22 Sep 2023 - 8 Oct 2023

The Cannstatter Volksfest is the second biggest beer festival in Europe, surpassed only by Munich's Oktoberfest.

Where does Volksfest take place? ›

Means "people's festival" and is a large event in Germany which usually combines a beer festival or wine festival and a travelling funfair. The well-known Oktoberfest is a big Volksfest that occurs yearly in Munich.

What is the meaning of Oktoberfest? ›

noun. Ok·​to·​ber·​fest. äkˈtōbə(r)ˌfest. plural -s. : a fall festival usually featuring beer drinking.

How many people visit the Oktoberfest each year? ›

About 6 million people attend the Wiesn each year. Although for all days everything is very convivial, there are times when it is a bit quieter and cozier at the biggest Volksfest in the world – and days when there's particularly lots going on. Our Oktoberfest Barometer gives you an overview.

Is Oktoberfest in Germany worth it? ›

Attending Oktoberfest in Munich is totally worth it, even if it does take a bit of planning. It is, afterall, one of the world's largest and most well known festivals and you should attend at least once. If you don't know much about the actual Oktoberfest festival, check out our guide to Oktoberfest.

How much money should you take to Oktoberfest? ›

During a typical three days at Oktoberfest, those on a mid-range budget can easily spend €1,500+ per person, plus transportation costs to get to Munich.

Can you drink hotel water in Germany? ›

So the overall water quality in Germany is high so no matter where you visit you can drink the tap water all over Germany. The German Federal Environment Agency has been monitoring the quality of water since 1957 and they have found that the water is consistently high quality.

Can I bring a purse to Oktoberfest? ›

Mobile, cash, MVV ticket, keys, Kleenex, lipstick – there are a few things you definitely need to take with you at the Wiesn. The bag you bring them in can be up to 3 liters in volume or no bigger than 20 cm x 15 cm x 10 cm (approx. 8 in x 6 in x 4 in). For example that is a small handbag or a mini-rucksack.

Do they take credit cards at Oktoberfest? ›

Want to enjoy chicken and beer but no cash in your wallet? No problem. Around 12 ATMs belonging to different banks and savings banks can be found at the entrances to the Oktoberfest grounds. In most of the large beer tents there are also ATMs, which also take MasterCard and Visa.

Can you take backpacks into Oktoberfest? ›

Backpacks and large bags are generally forbidden within the festival area. Leave everything at home that you won't need while partying. It'll be much quicker to get into the Oktoberfest if you don't have a bag or backpack with you.

How long should you spend at Oktoberfest? ›

Most people like to enjoy two days at the Oktoberfest fairgrounds and beerhalls in Munich. Our weekend accommodation packages stay in Munich from Friday to Monday giving you at least two days at Oktoberfest.

What is the best tent at the Cannstatter Wasen? ›

Wilhelmer's “SchwabenWelt” (Swabian World) is the jewel amongst the festival tents on the Cannstatter Wasen in Stuttgart. Its magnificent old timbered look sets the beer tent apart visually from the other ones on the site.

What is the world's largest Volksfest? ›

Oktoberfest (German pronunciation: [ɔkˈtoːbɐˌfɛst]; Bavarian: Wiesn, Oktobafest) is the world's largest Volksfest, featuring a beer festival and a travelling carnival.

What do Germans say at Oktoberfest? ›

A German Toast to Oktoberfest.

What is the best Oktoberfest in Germany? ›

The Oktoberfest in the city of Munich is also called d'Wiesn (from “Theresienwiese”) in Bavarian. Every year the Munich Oktoberfest attracts millions of visitors, including many international tourists, mainly from Italy, the USA, Japan, and Australia. This year the 187th Oktoberfest is celebrated here.

What are German Oktoberfest girls called? ›

Its name comes from the word “dirn” (south German for “girl”) as the female waitresses were called in the 19th century, back then it was only uniform work clothing until the dirndl later came into fashion with the middle class.

Where is the biggest beer festival in the world? ›

Oktoberfest (German pronunciation: [ɔkˈtoːbɐˌfɛst]) is the world's largest beer festival or Volkfest. Held annually in Munich, Germany, it is a 16-18-day folk festival.

What is the second largest beer festival in the world? ›

2. ConstatterVolksfest. This festival is considered to the second largest beer drinking event in the world after the Oktoberfest at Munich. The ConstatterVolksfest takes place in Stuttgart from the last week of September until the first week of October.

What city holds the largest festival in Germany Oktoberfest? ›

It's the biggest and most famous beer festival in the world, and Munich has celebrated it since 1810. Discover what all the fuss is about! Oktoberfest is Germany's most popular festival and the biggest beer festival in the world.

Can I go to Oktoberfest without reservation? ›

You also don't need a reservation to enter a tent – except when the tents are closed because of overcrowding. That can happen at the weekend from the early afternoon onwards.

Can I just show up to Oktoberfest? ›

You do not need a ticket to attend Oktoberfest. You can go on any rides you want, walk around the fairgrounds, eat all the food, and you can go into any beer tents or gardens that are open.

Can you just turn up to Oktoberfest? ›

At least from Sundays through Thursdays, you should always be able to find free seats in the tents. The average Oktoberfest visit does not include a table reservation, hence, without one you're in good company. All the large tents, except the Weinzelt and Käfer, are obliged to keep large sections unreserved.

How much is Oktoberfest in Stuttgart? ›

Stuttgart Beer Festival: Money and Costs. We'll start with the good news: attending the Stuttgart Beer Festival is always free!

Can I bring water to Oktoberfest? ›

It is permitted to bring beverages onto the festival grounds - but not into the tents/beer gardens and not in glass bottles, these may not be brought onto the festival grounds. Permitted are e.g. walking aids or medical devices, they will be checked and marked by the staff with the security check band as well.

Can you go to Oktoberfest in normal clothes? ›

Can you wear normal clothes to Oktoberfest? Technically, yes. If you so choose, you can wear jeans and a t-shirt to Oktoberfest. But 95% of festivalgoers dress in lederhosen or dirndls, so I highly recommend wearing Oktoberfest attire as well.

Can you drink outside the tents at Oktoberfest? ›

According to Bavarian tradition, you are allowed to bring your snacks to beer gardens, but not your drinks. This also applies to the beer gardens at the Oktoberfest.

Is it better to go at the beginning or end of Oktoberfest? ›

The first weekend is the best time to go to the Oktoberfest to witness the opening ceremony and enjoy a less busy time in the mornings. The middle weekend has a lot to offer in terms of cultural diversity and fun times.

Is Oktoberfest better in the day or night? ›

From Sundays through Thursdays, the large tents are at most closed during the reservation change in the late afternoon. Otherwise, you shouldn't experience problems accessing them. The most relaxed days to visit the beer tents are Sundays, especially in the evening.

Is 1 day at Oktoberfest enough? ›

Whether it is to drink beer or just enjoy the festival grounds it is a must. We went to Oktoberfest for just one day but I would recommend going for two days. One day you could explore the fair grounds and the other day you could spend time in the beer tents.

What do you wear to Oktoberfest? ›

Authentic outfits for Oktoberfest in Munich are called Tracht (Tra-oct). Women wear traditional dirndl (DEERN-dul) dresses while men wear leather lederhosen (LAY-der-hozen) shorts.

How much does an Oktoberfest outfit cost? ›

The traditional outfit for women to wear to Oktoberfest is a dress called a dirndl. Dirndls can be found on Amazon or when you arrive in Munich. Basic dirndls shouldn't cost more than $50 dollars, but if you're looking to splurge, you can find dirndls for over $300.

How much do you spend a day at Oktoberfest? ›

In total, your Oktoberfest stay will cost you around €110-130 per day, depending on how many beers you drink in the beer halls, and how much food you fall victim to. This is the biggest beer festival in the world, the biggest folk festival too, and the original Oktoberfest.

Videos

1. Bitte Bleib - AnnenMayKantereit (Live in Berlin)
(AnnenMayKantereit)
2. Review: Kermis Uden [DUTCH VERSION] Mini Special: SkyTrip en Pascal Donkers
(Xtremerides)
3. Tom's Diner (Cover) - AnnenMayKantereit x Giant Rooks
(AnnenMayKantereit)
4. Trier en Saarburg
(Gezin op Reis)
5. St. Anthonius Pensionaat zusters Ursulinen - brand & sloop - 1990
(Historische Vereniging Bergen Beeld en Geluid)
6. Porsche Days 2018 - 70 Years of Porsche Sports Cars
(Marcella de Bie)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated: 22/08/2023

Views: 5555

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.